
In general, oamenii cand se gandesc la termenele de cosciug si de sicriu se gandesc la un singur lucru, la o cutie funerara, o lada pentru inmormantarea persoanei decedate. Exista o mare confuzie privind semnificatiile acestora, desi sunt folosite in acelasi scop. Exista o serie de aspecte care diferentiaza sicriele de cosciuguri, in primul rand forma si proiectul acestora.
Inhumarea este cunoascuta ca fiind una dintre cele mai vechi practici, de a-i onora pe cei morti, astfel cercetatorii au descoperit ca neanderthalienii care au trait in Eurasia acum circa 600.000 de ani, practicau aceste tipuri de omagii. Oamenii erau inmormantati in morminte, impreuna cu obiecte personale, apoi odata cu timpul, aceste metode au fost modificate. Cutiile de lemn au inceput sa devina utilizate pentru inmormantari si prin urmare au devenit cunoascute sub termenul de sicriu, mai tarziu acestea au avut si un rol de design, fiind utilizate atat pentru inmormantari cat si ca scop decorativ. Termenul de cosciug a venit in uz mul mai tarziu, fiind utilizat ca un sinonim pentru inlocuirea numelui de sicriu, atunci cand acest termen a fost privit ofensiv.
Astazi, termenele de sicrie si cosciuge sunt universal folosite. Cuvantul sicriu este deobicei utilizat pentru o cutie funerara de lemn care are 6 sau 8 laturi, in timp ce cosciugul se refera la o cutie dreptunghiulara, care are patru laturi cu un capac divizat in scop de vizionare.
Pe de alta parte, sicriele si cosciugele utilizate pentru incinerare sunt fabricate din materiale ecologice si biodegradabile, precum frunze de banane, carton, bambus, scoarta de salcie, rachita si altele. De asemenea, cleiurile utilizate sunt naturale si nu includ materiale din plastic, din metal, toxice s.a.m.d.

Diferente dintre cosciuge si sicrie
Un sicriu este un termen utilizat in categoria de servicii funerare pentru pastrarea corpului neinsufletit iar termenul original de cosciug se refera un cos utilizat in casa pentru pastrarea bijuteriilor sau al documentelor. Sicriul este utilizat ca si termen din secolul al 16-lea iar cosciugul din al-19-lea. Sicriul este conceput special pentru corpul uman, avand forme aferente, fiind mai ingust in partea capului, mai larg in partea de mijloc si ingust in zona inferioara, pe cand cosciugul prezinta o imagine neuniforma. O alta diferenta intre cele doua este ca sicriul are 6 sau 8 laturi pe cand cosciugul prezinta doar 4. Nu in ultimul rand, diferentele de cost sunt surprinzator in favoarea sicriului, care este mult mai ieftin datorita materialului utilizat si al timpului de lucru.
Designul celor doua este de asemenea diferit, sicriele au un aspect mult mai simplu decat al cosciugelor, nu au decoratiuni, sunt fabricate din materiale solide precum lemn masiv, furnir din lemn de esenta tare. Aceste produse se vand in special de catre companiile de pompe funebre care produc la comanda o varietate de produse funerare. Sicriele sunt finisate cu un aspect laminat sau vopsea, pot avea pe laturi un total de 4 sau de 6 manere, iar capacele sunt realizate dintr-un material solid si pot avea balamale sau diferite accesorii.
Cosciugele au aspect cu decorative si alte elemente artistice si sunt fabricate din lemn de calitate precum nuc, mahon, stejar, plop, furnir din lemn s.a.m.d. Aditional, cosciugele prezinta detalii metalice si interioare din matase, catifea si alte produse de inalta calitate. Exteriorul acestora poate fi ornat cu elemente decorative metalice sau din alte materiale. Nu in ultimul rand, spre deosebire de sicrie, cosciugele prezinta un capac impartit in doua sectiuni pentru a facilita vizionarea.
