Asemenea unei cutii de proportii mari, respectiv a unei lazi, sicriul este articolul funerar utilizat pentru a aseza si expune trupul neinsufletit pe durata celor trei zile de priveghere si apoi a vesniciei. Despre forma acestuia, cunoscut in functie de zona si sub alte denumiri (cosciug sau racla), putem spune doar ca se distinge dupa regiune, stat, superstitii, traditii, religie. In orice caz, cele mai multe dintre modele sunt cele clasice – fie in patru, fie in sase colturi, respectiv modele hexa si octagonale. Dupa cum se prezinta de altfel, dispunerea lor este una simetrica.
Istoria sicriului
Anul 1380 este cel in care a fost atestat primul document in legatura cu acest articol funerar, in limba engleza. Referitor la etimologie, se pare ca forma cea mai veche atestata a acestui cuvant este grecescul micenian – ko-pi-na. Asadar, acum orice lada folosita pentru a ingropa un corp neinsufletit poarta denumirea de sicriu. Referitor la cuvantul cutie, respeciv cosciug, folosirea sa in aceasta acceptie a fost realizata in America de Sud, cand l-au introdus in circulatie antreprenorii de pompe funebre.
Referitor la locul in care aceste articole se aseaza, dupa ce au fost realizate ceremonia de inmormantare si celelalte ritualuri specifice este vorba despre cel de veci, dupa cum se spune in popor. Fie in groapa din cimitir, fie in mausoleu sau cripta, acesta se depune si ramane in respectivul loc pana la a doua venire. Acum exista si alternativa – incinerarea, care de asemenea presupune depunerea trupului in sicriu, inainte de a realiza procedura.
Referitor la sicriu si cum se prezinta acesta, tot in functie de zona, poate fi simplu si clasic sau decorat cu simboluri florale sau religioase diverse. Vin accesorizate cu manere, dispuse pe partea din exterior a sicriului, care favorizeaza o manipulare mai facila.
Referitor la capac, se obisnuieste sa se aseze un crucifix in partea de exterior. Interiorul vine imbracat intr-un material de lenjerie confectionat special in acest sens. Dintotdeauna au existat diferente intre modul de prezentare al sicrielor, inca de la inceputuri. In timp, acestea au cunoscut o si mai mare diversitate. Astfel, in prezent acestea difera dupa stiluri, traditii locale, religie. Pot fi din lemn simplu lacuit sau din materiale sub finisaje speciale, din esente de lemn de diferite culori, respectiv dotate cu diverse accesorii.
Cert este un lucru si anume ca exista o multitudine de varietati, specifice fiecarei categorii in parte. De exemplu, deosebit de solicitate si cautate sunt sicriele realizate din lemn parfumat, de cedru japonez, chiparos, tuia – considerat arborele vietii, in zona asiatica.
In anumite cazuri, in cele speciale, sicriul poate fi realizat din sticla. Este necesar cand expunerea acestuia va fi una de durata. Exemple in acest sens sunt sicriul lui Vladimir Lenin de la Moscova – Piata Rosie sau cel al femeii Haraldskær depus in Biserica Sfantul Nicolae din Vejle – Danemarca.
Despre forma pe care o pot avea acestea am mai mentionat. In ceea ce priveste capacul, se poate sa fie confectionat ori dintr-o singura bucata, ori din doua sau mai multe piese. In mod deosebit in America se regasesc cele in doua parti. Este rotund acesta in Japonia.
Este fara doar si poate un capitol ce a cunoscut o dezvoltare insemnata de-a lungul timpului. Societatile actuale de pompe funebre ofera metode din cele mai moderne cand vine vorba despre aceste articole, sprijinind astfel protectia mediului inconjurator atunci cand vine vorba despre conservarea cat mai sigura a trupului. Insasi lenjeria in care este imbracat interior sicriul joaca un astfel de rol.
Tot anumite situatii speciale impun realizarea unor sicrie care sa permita sigilarea, de exemplu. In cazul sicriului zincat, costurile implicate vor fi pe masura. Acestea necesita o atentie deosebita in confectionare, dupa cum ar fi de asteptat sa se intample in cazul oricarui astfel de articol funerar. La transportare nu trebuie sa existe riscul ca fundul acestuia sa cedeze.
Referitor la alegerea unui sicriu potrivit, in functie de nevoie, exista din nou o clasificare temeinica pe care fiecare ar trebui sa o urmeze. Te asteptam in cadrul site-ului nostru cu optiuni variate si pachete funerare complexe.